Unde se ascunde fericirea

Pe nisipul fin şi pufos, cu burta la soare, absorb prin toţi porii parfumul marin. Valurile şerpuitoare se sparg uşurel şi spuma lor îmi aduce aminte de berea mea rece. O strâng în mână şi-i simt răcoarea care se împrăştie pe sub pielea încinsă când sorb din ea. Îmi mişc degetele de la picioare şi scotocesc cu ele în nisip căutând umezeala. Mi-e cald. O iau la goană şi mă arunc în apă, simţind privirile fetelor aţintite pe spatele meu bronzat. Nu le mai aud chicotiturile când mă scufund şi înot 50 de metri puţin deasupra nisipului prin apa de un turcoaz ireal. Zăresc o scoică albă spiralată, cu pliuri cafenii… ba nu, rubinii. O iau şi ies cu ea pe mal, iar fetele îmi zâmbesc galeş. Mă apropii de cea mai frumoasă dintre ele şi-i întind scoica. Ea îmi spune: „N-ai vrea să ieşim diseară la o bere?”
Sună telefonul. Îmi dezlipesc mâna lipicioasă de pe braţul din plastic al scaunului meu cu un pleoscăit asudat. Mă uit buimac în jurul meu la cei cincizeci de colegi înghesuiţi în ţarcul nostru cotidian, care n-are nici măcar o fereastră. Răspund şi vocea şefului meu îmi bubuie în ureche.
- Unde-i raportul ăla? Îl aştept de o mie de ani şi trebuie să-l termini până mâine, când ai de recoltat probe din sistemul de canalizare!

Toată luna trecută n-am avut nimic de lucru. Oare criza să fie de vină? Parcă şeful meu se uită mai urât la mine decât la colegii mei. Lor le-o fi dat de lucru? Hmm, parcă ăsta cât o pălugă de lângă mine rupe tastatura de o săptămână, iar aia de acolo o să-şi dea duhul de cât behăie la telefonul rezervat clienţilor. Of, e clar, pe mine m-a pus pe linie moartă, că până şi proasta aia cu părul vâlvoi de parcă şi-ar ţine degetele-n priză citeşte concentrată vreun raport sau aşa ceva. Totuşi la evaluarea de anul trecut am ieşit foarte bine. Dar probabil că ceilalţi au ieşit şi mai bine. Nu, e clar, şeful mi-o coace, vrea să scape de mine. Ah! Am primit un mail să mă duc la el în birou. Sigur mă dă afară! Ce să fac, trebuie să mă duc, n-am de ales. Uite, drumul meu spre eşafod şi ăştia toţi îmi zâmbesc… Ştiu ei ce ştiu. Se bucură că scapă de mine. Gata, am deschis uşa. Şeful îmi strânge mâna şi-mi spune „Am decis ca de acum încolo să ai mai multe responsabilităţi. Toată luna trecută am discutat pe cine să punem să conducă echipa pentru noul proiect şi de aceea n-am vrut să ai altele pe cap când începe proiectul. De acum încolo o să te ocupi de organizarea noii echipe şi o să faci rapoarte despre performanţele lor. Aştept cu nerăbdare să vii cu idei care să accelereze proiectul. Ştii că trebuie terminat cât mai repede.” Hmm, acum mă încarcă cu responsabilităţi, oare crede că sunt un lider bun? Mira-m-aş! Mai mult ca sigur că vrea să dovedească tuturor că nu fac faţă ca să aibă motiv să mă dea afară. Ce parşiv e!
- Mai bine îmi ziceţi în faţă că vreţi să mă daţi afară! Sau aţi prefera să-mi dau demisia?

Care dintre cei doi e mai fericit? Unde se ascunde fericirea în viitorul lor

Poate că primul se va duce la mare în weekend-ul următor şi poate că al doilea, după ce va demisiona, îşi va găsi o slujbă care îl va pasiona. Nu putem şti.
Însă ceea ce putem bănui este că lucrurile care ne împiedică să ne găsim clipe de fericire zac aproape întotdeauna înăuntrul nostru. Sunt aidoma unor mici omuleţi cârcotaşi care par să ne şoptească la ureche că nu merităm nici un moment de fericire, că nu suntem în stare nici s-o căutăm şi nici s-o găsim şi că orice am face nu putem scăpa din… sistemul de canalizare. Iar o psihoterapie vă poate ajuta să-i identificaţi pe omuleţi şi eventual să le râdeţi în nas

Taguri:

Comentarii oprite.